Selecteer een pagina

Weetjes over mishandelde katten

16 sep 2023

Katten die mishandeld zijn, kunnen er aan de buitenkant zwaar verminkt en beschadigd uitzien. Sommige katten zien er aan de buitenkant perfect uit, maar de schade die ze hebben opgelopen kan van binnen of emotioneel zijn. Hoewel fysieke schade erg is, is emotionele schade veel moeilijker te herstellen. Katten die lichamelijk mishandeld zijn, zullen nog steeds reageren op een zachte aanraking en een zachte stem, zolang ze weten dat het misbruik voorbij is.

Als je een kat hebt die emotioneel mishandeld is, moet je wachten tot de kat naar je toe komt. Je moet geduld hebben, want de kat zal in de war zijn en niet weten of je van plan bent hem pijn te doen of niet. Als je de tijd neemt en hem laat weten dat je niets te vrezen hebt, zal hij uiteindelijk naar je toe komen. Als hij naar je toe begint te komen, kun je hem aan je laten snuffelen en aaien. Na een tijdje zal hij leren dat hij je kan vertrouwen en zal hij naar je toe komen als je hem roept.

Schreeuwen, je stem verheffen of disciplinaire middelen zoals vliegenmeppers of waterpistolen verkeerd gebruiken, kan leiden tot emotionele schade. Als je de verkeerde disciplinaire middelen blijft gebruiken bij een emotioneel beschadigde kat, kan de kat gemeen of lethargisch worden. Als een kat gemeen wordt, is dat niet altijd slecht. Gemeene katten zijn gemakkelijker te bereiken, omdat ze nog steeds een beetje geven om wat er met hen gebeurt – terwijl lethargische katten er echt minder om geven.

Katten die lethargisch zijn geworden, zullen niet spelen, geen lekkers aannemen of reageren op alles wat je tegen ze zegt. De ideale manier om een lethargische kat te laten reageren is door er een gezelschapskat bij te halen. Na verloop van tijd zal een lethargische kat op zoek gaan naar aandacht, meestal een krab of een klopje. Wanneer dit gebeurt, moet je altijd een zachte stem gebruiken en met hem knuffelen. Verhef nooit je stem op dit punt, en zorg ervoor dat je de kat laat weten dat zijn gedrag een stuk beter is.

Je moet langzame bewegingen maken rond een lethargische kat, omdat hij nog steeds behoorlijk traumatisch is. Als hij weer bijkomt en je hem weer mag aanraken, wordt hij weer normaal. Houd er rekening mee dat het even kan duren, wat te verwachten is in dit soort situaties. Als je kat weer boos wordt of als je je stem verheft, zal hij zich weer verstoppen. Als je een zachte stem blijft gebruiken en geduld hebt, zal je kat hier uiteindelijk overheen komen. Als je een kat krijgt die lethargisch is, moet je je voorbereiden op een lange en zeer intensieve genezingsperiode.

Boze of gemene katten daarentegen zullen met je vechten en krabben, of gewoon van je weglopen. Bij gemene katten kun je het beste zachtjes behandelen met een zachte stem. Probeer nooit je stem te verheffen of strenge discipline te gebruiken, want dat maakt de kat alleen maar gemener. Probeer de kat ook nooit in de val te lokken, want dat zal de kat alleen maar gemener maken. Als je de tijd neemt en de kat laat weten dat je er voor hem bent, zal hij uiteindelijk kalmeren.

Mishandelde katten zijn echt triest, hoewel ze er wel zijn. Mishandelde katten zijn inderdaad triest om te zien, vooral als ze fysiek mishandeld zijn. Mishandelde katten hebben een liefdevol thuis nodig en een liefhebbende eigenaar die ze de levensstijl geeft die ze verdienen. Onthoud altijd dat als je te maken hebt met een mishandelde kat, je zo zacht mogelijk moet zijn.