Als je voor het eerst een kat hebt, ben je misschien verbaasd dat gezondheidsproblemen veel voorkomen. Het maakt niet uit welk kattenras je hebt, gezondheidsproblemen zijn te verwachten. Sommige kunnen erfelijk zijn, terwijl andere gemakkelijk kunnen worden voorkomen.

Wormen

Wat voor kattenras het ook is, wormen zijn een veelvoorkomend en terugkerend probleem. Lintwormen, spoelwormen en haakwormen behoren tot de meest voorkomende die katten infecteren. Katten die problemen hebben met aankomen, vlooien hebben of witte vlekjes in hun ontlasting vinden, moeten door de dierenarts op wormen getest worden. Hoewel ze behandeld kunnen worden met medicijnen, kunnen wormen dodelijk zijn als ze onbehandeld blijven.

Haarbal

Haarballen zijn het meest voorkomende gezondheidsprobleem bij katten. Alle katten borstelen zich dagelijks en slikken daarbij de losse haren uit hun vacht in. Het kan gebeuren dat dit losse haar zich verzamelt tot een bal en vast komt te zitten in het spijsverteringskanaal, in plaats van via de ontlasting van je kat te passeren. Als je kat begint te hoesten en te hinniken, hoest hij normaal gesproken een haarbal op. Hoewel het uiteindelijk nogal smerig kan zijn, kunnen de meeste katten haarballen zonder problemen kwijtraken.

In zeldzame gevallen kan een haarbal in de darmen van de kat terechtkomen, waardoor er een verstopping ontstaat. Verstoppingen zijn zeer ernstige problemen en kunnen levensbedreigend zijn als ze niet behandeld worden. Als je kat verstopt raakt, niet goed eet of een zeer doffe vacht heeft, kan hij een verstopping hebben. Als je een van deze symptomen opmerkt, moet je onmiddellijk met hem naar de dierenarts gaan. Je kunt haarballen en verstoppingen voorkomen door je kat 2 tot 3 keer per week te borstelen om losse haren te verwijderen. Je kunt hem ook voer geven dat bedoeld is om haarballen onder controle te houden.

Urineweginfectie

Urineweginfectie is ook een veelvoorkomend gezondheidsprobleem bij katten. Urineweginfecties komen vaker voor bij katers die niet gecastreerd zijn, hoewel poezen hier ook last van kunnen hebben. Als een kat plotseling niet meer naar de kattenbak gaat, is dit probleem meestal de oorzaak. Een ander symptoom is dat de urine van de kat heel sterk begint te ruiken. Als je vermoedt dat je kat een urineweginfectie heeft, moet je met hem naar de dierenarts gaan. Je dierenarts kan het probleem behandelen met medicijnen en aanbevelingen doen om dit probleem in de toekomst te voorkomen.

Feline leukemie

In het verleden was kattenleukemie de grootste doodsoorzaak bij katten. Tegenwoordig zijn er echter vaccins beschikbaar die de ziekte kunnen behandelen. Om de ziekte te behandelen, moet je kat de prik krijgen voordat hij of zij eraan wordt blootgesteld. Hoewel de dood niet onmiddellijk intreedt, hebben katten die zijn blootgesteld aan kattenleukemie normaal gesproken geen lange levensduur. Als je weet dat je kat kattenleukemie heeft, mag je nooit andere katten in zijn buurt toelaten, omdat het virus zeer besmettelijk is.

Om je kat te beschermen, moet je er altijd voor zorgen dat je hem meeneemt naar de dierenarts voor regelmatige controles. Als je hem op de hoogte houdt van zijn vaccinaties, zal hij een gezond en productief leven leiden. Hoewel sommige gezondheidsproblemen niet kunnen worden vermeden, kunnen de meeste dat wel. Je kunt je kat ook binnenshuis houden, wat hem zal beschermen tegen de meeste gezondheidsproblemen. Als je kat een buitenkat is, zal een regelmatig bezoek aan de dierenarts hem gezond houden. Zolang je je kat naar de dierenarts brengt en hem gezond houdt, zal hij nog jaren je metgezel zijn.