Selecteer een pagina

Veel voorkomende betekenissen van kattengedrag

16 sep 2023

Veel mensen denken dat katten hun eigen agenda volgen en niet veel aandacht schenken aan hun baasje – mits ze schone kattenbakvulling, eten en water hebben. Katten kunnen zich soms vreemd gedragen, waardoor hun baasje in de war raakt en het moeilijk is om te bepalen wat de kat wil. Hoe verwarrend kattengedrag ook kan zijn, er zijn een aantal manieren waarop je veelvoorkomende mysteries over kattengedrag kunt oplossen.

Een veelvoorkomend gedrag dat bijna alle katten doen, is hun kop in elk voorwerp duwen dat ze daarvoor kunnen gebruiken. Je hebt je kat dit waarschijnlijk al eerder zien doen, waarschijnlijk tegen tafelpoten, tv-standaards of een ander object. Dit kan meer opvallen als je andere mensen met dieren of allergie├źn bij je thuis hebt. Wanneer een kat dit merkt, zal hij met zijn kop tegen de persoon aan wrijven. Hierdoor zal hij een vleugje speeksel op de persoon aanbrengen. In de geest van een kat is hij eigenaar van datgene waar hij zijn speeksel op doet.

Door zijn speeksel ergens op te leggen, krijgt dat voorwerp of die persoon een vertrouwde geur. Hoewel dit heel vervelend kan zijn, moet je begrijpen dat andere mensen in je huis als vreemd of raar worden gezien door je kat. Wanneer een kat dit doet, probeert hij gewoon dat de bezoeker erbij hoort. Als hij tegen ze opbotst en zijn speeksel erop doet, probeert hij zijn geur op ze te leggen – wat in zijn gedachten betekent dat ze in zijn territorium thuishoren.

Hoewel het markeren van iets of iemand met speeksel gunstig is voor de kat, is speeksel een van de meest voorkomende vormen van huisdierallergie. Als iemand het speeksel van hem/haar afveegt, is de geur weg en zal de kat teruggaan en het opnieuw proberen. Hoewel het lijkt alsof katten het gemunt hebben op mensen met een allergie, proberen katten eigenlijk alleen maar om ervoor te zorgen dat de bezoeker bij het huis hoort. Als de gast niet tegen het speeksel kan, laat de kat dan een paar keer over zijn broekspijp wrijven. Normaal gesproken is dit alles wat een kat nodig heeft om de persoon met rust te laten.

Als je een huiskat hebt, moet je er rekening mee houden dat de kat vaak bij de ramen ligt. Gedurende deze tijd kun je je kat heel vreemde geluiden horen maken of vreemde bewegingen horen maken. Je hoeft echter niet bang te zijn, want hij voert gewoon zijn jachtinstinct uit. Of het nu een andere kat is of een voorwerp dat buiten beweegt, de kat zal het zien en gewoon overgaan op zijn natuurlijke jachtinstinct.

Zoals de meesten al weten, houden katten van spelen. Ze vinden het heerlijk om mee te spelen, vooral met speelgoed. Ze zullen af en toe op dingen springen, wat altijd te verwachten is. Als je dit soort gedrag probeert te voorkomen, zal je kat zich heel negatief opstellen en eindig je met een heleboel kapotte dingen in huis. Je kunt altijd met je kat spelen met een touwtje, want hij zal het leuk vinden om het touwtje door de kamer te jagen.

Hoe langer je je kat hebt, hoe meer vreemd gedrag je hem zult zien vertonen. Katten gedragen zich op vreemde manieren, hoewel ze altijd een reden hebben voor hun gedrag. Als je begrijpt waarom je kat zich gedraagt zoals hij doet, zul je geen problemen hebben om hem gezond en gelukkig te houden. Als je gewoon aandacht besteedt aan je kat en de manier waarop hij zich soms gedraagt, zul je hem beter begrijpen dan ooit tevoren.