Selecteer een pagina

Tips voor de introductie van katten

16 sep 2023

Als je besluit een nieuwe kat in huis te nemen, is dat meestal spannender voor jou en je gezin dan voor de kat die je al hebt. Hoewel de meeste katten van nature solitair zijn, zullen de meeste ook elke toevoeging accepteren of uiteindelijk tolereren. Katten kunnen erg territoriaal zijn en daarom moet je altijd voorzichtig zijn als je een nieuwe kat aan je huidige kat voorstelt.

Als je kittens aan elkaar voorstelt, kan het hele introductieproces kort zijn en slechts 10 tot 15 dagen duren. Het aan elkaar introduceren van katten hangt af van hun temperament en persoonlijkheid. Wanneer je een nieuwe kat aan je huidige kat voorstelt, moet je er altijd voor zorgen dat je je huidige kat veel liefde en aandacht geeft. Zo voelt je kat zich veilig en weet hij dat hij niet hoeft te concurreren met je nieuwe kat om genegenheid.

Wanneer je je nieuwe kat mee naar huis neemt, moet je hem in een veilige kamer laten verblijven totdat je klaar bent met het introduceren van de katten. Je veilige kamer kan elke kleine kamer in je huis zijn, zoals een badkamer of logeerkamer. Het belangrijkste is dat je een kamer gebruikt waar je huidige kat niet komt. In de kamer moet je je nieuwe kat een krabpaal, bed, waterbak, kattenbak en etensbak geven.

In het begin kan je huidige kat gaan janken en sissen als hij voor de deur staat, om de andere kat te vertellen dat hij er niet bij hoort. Als dit gebeurt, moet je het negeren, want je kat straffen voor zijn gedrag zal alleen maar tot meer problemen leiden. Na een tijdje zal de eerste kat zich rustig gaan gedragen als hij bij de deur van de nieuwe kat is. Als hij zich rustig begint te gedragen, moet je hem aaien en prijzen.

Als je eerste kat bij de deur van je nieuwe kat komt en niet huilt of sist, kun je beginnen met ze aan elkaar voor te stellen. De beste manier om dit te doen is om ze aan elkaars geur te laten wennen. Je kunt beginnen met ze uit dezelfde etensbak te laten eten, hoewel je ze in het begin met verschillende tussenpozen zult willen voeren. Op deze manier zal de geur van elke kat aanwezig zijn bij de etensbak, en elke kat zal de geur binnenkrijgen wanneer hij zijn eten opeet.

Als beide katten eenmaal aan de geur gewend zijn, kun je ze dichter bij elkaar gaan voeren. Om dit te doen, moet je je nieuwe kat in de veilige kamer houden met de deur dicht, en je eerste kat aan de andere kant van de deur met zijn etensbakje. Geef deze keer beide katten tegelijk te eten. Nadat je dit een paar keer hebt gedaan, zouden ze moeten beginnen eten zonder te sissen of te grommen. Op dit punt zijn ze klaar om aan elkaar voorgesteld te worden.

Als je ze aan elkaar voorstelt in dezelfde kamer, kun je een beetje grommen en sissen verwachten. Hoewel ze gewend zijn aan elkaars geur, zal je eerste kat zich nog steeds een beetje ongemakkelijk voelen als je nieuwe kat zich in zijn territorium bevindt. Je moet in het begin met allebei spelen, zodat ze elkaar kunnen ruiken en op hun eigen manier kunnen begroeten. Als ze beginnen te vechten, moet je ze uit elkaar halen en ze wat tijd apart geven.

Het kan even duren voordat ze helemaal aan elkaar gewend zijn, maar als dat eenmaal het geval is – worden het speelkameraadjes voor het leven. Katten houden ervan om sociaal te zijn, hoewel het in het begin een beetje ruw kan zijn, vooral voor je eerste kat. Katten kunnen erg territoriaal zijn, vooral als er een kitten in de buurt is. Als je ze allebei al vroeg aan elkaar laat wennen, wordt het een stuk gemakkelijker om toekomstige katten aan je huis toe te voegen.