Selecteer een pagina

Tips om sproeiende katten te stoppen

16 sep 2023

Telkens wanneer je kat met zijn rug naar een deur of ander voorwerp in huis gaat staan, zijn staart optilt en urine uitbraakt, heb je een probleem. Dit probleem staat bekend als sproeien en komt vaak voor bij katten die binnenshuis worden gehouden. Hoewel het een heel vervelend probleem is, is het een probleem dat opgelost kan worden.

In tegenstelling tot wat velen denken, is sproeien geen kattenbakprobleem, maar eerder een markeerprobleem. Kattenurine die gesproeid wordt bevat feromonen, een stof die katten en andere dieren gebruiken om te communiceren. Feromonen lijken veel op vingerafdrukken bij mensen, omdat ze worden gebruikt om de kat te identificeren bij andere dieren.

Wanneer een kat iets sproeit, markeert hij gewoon zijn territorium met zijn urine. Het sproeien is gewoon de manier van de kat om anderen te laten weten dat zijn territorium van hem is. Ook al maakt het je boos en irriteert het je, boos worden op je kat lost niets op. Als je je stem verheft of boos bent op je kat, kan dat leiden tot meer sproeien.

Krolse katten worden gemakkelijk aangetrokken door de geur van urine. Voor krolse katten is sproeien min of meer een uitnodiging voor liefde. Katten die sproeien terwijl ze krols zijn, leiden vaak binnen een paar maanden tot een nestje kittens. Houd er rekening mee dat katten niet alleen sproeien tijdens de krolsheid, want sommige sproeien ook tijdens ontmoetingen met andere katten of wanneer ze zich gestrest voelen.

Hoewel sproeien voor katten een manier van communiceren is, is de geur voor mensen verschrikkelijk. Het goede hieraan is dat de meeste katten het grootste deel van hun sproeien buitenshuis doen. Als je een binnenkat hebt die nooit buiten komt, kan sproeien inderdaad een probleem zijn. Als je merkt dat je kat in huis sproeit, moet je meteen actie ondernemen en er iets aan doen.

De meest effectieve en ook de gemakkelijkste manier om sproeien te stoppen, is om je kat te laten castreren of steriliseren, wat natuurlijk afhangt van het geslacht. De meeste gecastreerde katers stoppen met sproeien op de dag dat ze gesteriliseerd worden. Als je je kat niet wilt laten castreren of steriliseren, moet je andere opties bekijken. Als je hoopt ooit met je kat te fokken, wil je hem zeker niet laten castreren of steriliseren.

Het beste wat je in deze situatie kunt doen, is met je dierenarts praten. Hij kan je advies geven en misschien zelfs het probleem oplossen zonder een operatie. Er kan een medisch probleem aanwezig zijn dat het probleem veroorzaakt, wat je dierenarts kan vaststellen. Je moet altijd iets doen aan sproeien op het moment dat het begint – simpelweg omdat kattenurine stinkt en vlekken kan achterlaten in je hele huis.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *