Selecteer een pagina

Slechte kattenadem genezen

16 sep 2023

Katteneigenaren weten dat een slechte kattenadem ronduit afschuwelijk kan zijn. Het verschilt niet veel van een slechte menselijke adem, omdat beide worden veroorzaakt door bacteriën in de mond die eiwitten afbreken en de zwavelverbindingen in de lucht vrijlaten. Zwavel ruikt van zichzelf al heel slecht en daarom ruikt de adem die zwavel bevat ook slecht. De bacterie die een slechte adem bij katten veroorzaakt, wordt meestal in verband gebracht met een ophoping van tandsteen rond de tanden. Tandsteen is geel van kleur en staat bekend als een laagje bacteriën, voedsel en mineralen.

Om je kat van een slechte adem te genezen, moet je de ophoping van tandsteen verwijderen. Er zijn verschillende soorten kattenvoer op de markt die de opbouw van tandsteen tegengaan, veel bevatten enzymen die het letterlijk oplossen. Je kunt je kat ook traktaties geven, omdat veel daarvan tandsteen helpen verwijderen en voorkomen. Als de opbouw van tandsteen erg is, kan het nodig zijn om het gebit van je kat professioneel te laten reinigen. Zodra het tandsteen is verwijderd, zal de slechte adem verdwijnen.

Misschien kun je het tandsteen thuis van de tanden van je kat reinigen. Er zijn verschillende tandpasta’s verkrijgbaar voor huisdieren, in verschillende smaken. Je hebt een mechanische tandenborstel nodig, omdat de beweging erg belangrijk is voor het verwijderen van tandsteen. Tandpasta’s die enzymen bevatten zullen tandsteen oplossen, wat helpt tegen een slechte adem. Als je vroeg begint met het poetsen van de tanden van je kat, kun je vrijwel elke vorm van tandsteenvorming die uiteindelijk tot een slechte adem leidt, elimineren.

Sommige bacteriën die tot tandsteen leiden, zitten in de voeding van je kat. Als je hem eten geeft, moet je er altijd voor zorgen dat het voedsel dat hij eet niet veel bacteriën bevat. Als je gezond winkelt en hem alleen gezond voedsel geeft, kan dat zijn slechte adem een heel stuk helpen. Als je je huisdier iets lekkers geeft, zorg er dan voor dat het bedoeld is om tandsteen tegen te gaan. Nadat je kat klaar is met eten, kun je zijn tanden poetsen of zijn mond spoelen. Zo haal je de bacteriën uit zijn mond voordat het de tijd heeft om zich op te hopen op zijn tanden.

Soms hebben katten een slechte geur in hun mond die niet afkomstig is van tandsteen of een slechte adem in het algemeen. In deze zeldzame gevallen kan het een lever- of nieraandoening zijn. Als je een slechte adem opmerkt en het is geen tandsteen, ga dan met je kat naar de dierenarts. Ook al kan het iets met tandsteen te maken hebben, je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen. Je dierenarts kan het probleem lokaliseren, je laten weten wat de oorzaak is en hoe je het moet oplossen.