Selecteer een pagina

Siamese katten

18 dec 2022

De exotische en ietwat mysterieuze Siamese kat komt uit Thailand. Ze zijn altijd een populair kattenras geweest, waarvan sommige zelfs in koninklijke paleizen woonden. Siamese katten werden in het verleden vertrouwd om koninklijke paleizen en kloosters te beschermen tegen boze geesten. Van deze katten werd ook gedacht dat ze hun eigenaars geluk brachten.

In 1884 kwamen de allereerste Siamese katten naar Engeland, toen ze cadeau werden gedaan aan een Britse generaal. Daarna vonden ze uiteindelijk hun weg naar Amerika. Tegenwoordig zijn Siamese katten een van de meest erkende rassen. Siamezen zijn zonder twijfel de populairste kortharige kat en behoren tot de top 3 van het hele kattenras.

Ook al zijn er verschillende kleuren voor dit ras, toch vragen sommigen zich af wat een kat tot een echte Siamese kat maakt. Deze katten hebben altijd bekend gestaan om hun lichamen die lichter van kleur zijn, met overal donkere gebieden. De meer donkere gebieden op hun lichaam zitten meestal rond de voeten, staart, poten of gezicht. Ze kunnen tussen de 6 – 16 pond wegen, met heldere ogen die normaal gesproken schuin staan – wat nog een aanwijzing is dat de kat een echte Siamees is.

Bouw van Siamese katten

Traditioneel zijn Siamese katten robuust, met ronde koppen en een echt gespierde bouw. Ze staan over de hele wereld bekend om hun kleurpunten en unieke persoonlijkheden. In tegenstelling tot andere rassen hebben Siamese rassen een talent om met mensen te communiceren. Als je op zoek bent naar een kat die lekker rustig is, zou je geen Siamese kat willen. Deze katten spelen graag, maken graag lawaai en zijn toevallig ook het meest sociale kattenras dat er is.

Siamese katten vragen veel aandacht, omdat ze denken dat de wereld om hen draait. Daarom kunnen ze nogal afhankelijk zijn van hun baasjes. Ze spelen graag en verlangen naar interactie. Als je ze te lang alleen laat, vinden ze dat niet leuk. Ze krijgen graag aandacht, spelen graag en hebben er een hekel aan om alleen gelaten te worden.

Hoewel Siamese katten emotioneel zeer onderhoudsgevoelig zijn, hebben ze niet veel onderhoud nodig. Ze hebben een minimum aan verzorging nodig, wat inhoudt dat ze af en toe in bad moeten en misschien een of twee keer per maand geborsteld moeten worden. Als je van katten met minimaal onderhoud houdt, zijn Siamese katten perfect. Hun haar is kort tot op hun huid, dus een zachte borstelbeurt is alles wat je nodig hebt. Ze kunnen echter ziek worden, wat te verwachten is bij elk kattenras.

Hoe oud worden Siamese katten?

Siamese katten hebben een levensduur die vergelijkbaar is met die van andere rassen, wat normaal rond de 15 – 20 jaar is, soms zelfs langer. Zolang je hem dagelijks eten geeft en hem regelmatig naar de dierenarts brengt voor controle en inentingen, kan hij nog jaren mee. De meeste mensen die hun Siamese kat meer dan 10 jaar hebben, vinden dat de kat meer op een kind lijkt dan op een huisdier.

Hoe je het ook bekijkt, een Siamese kat is een geweldig huisdier. Hoewel het Siamese ras veel aandacht vraagt, zijn het uitstekende huisdieren waar je veel tijd mee kunt doorbrengen. Ze zijn ook geweldig voor kinderen, simpelweg omdat kinderen veel tijd met ze kunnen doorbrengen. Zolang je je huisdier de aandacht geeft waar hij naar hunkert – zal hij je levenslange vriend zijn zolang je hem hebt.