Selecteer een pagina

Raskatten verzorgen

16 sep 2023

Katten behoren tegenwoordig tot de populairste huisdieren die je kunt bezitten. Er zijn verschillende rassen beschikbaar, waarvan de Perzische en Siamese het populairst zijn. Katten zijn gedomesticeerde dieren, waarvan de oorsprong zo’n 8.000 jaar teruggaat. Net als elk ander huisdier dat je bezit, inclusief honden, kosten katten geld om goed te verzorgen.

Als je een kat neemt, moet je aan de kosten denken. Je hebt natuurlijk voer nodig en je moet ook vooruit plannen voor dierenartskosten. Je hebt ook kattenbakvulling nodig, en dat kan in de loop der jaren behoorlijk duur worden. Je kat heeft een kattenbak, een etensbakje en een waterbakje nodig. Je moet ook investeren in speelgoed, zoals een krabpaal, kattenspeeltjes, een reismand en een bed. Kijk ook eens naar een halsband, voor het geval je kat ooit verdwaalt.

Raskatten voeding

Het voeden van je huisdier hangt voor een groot deel af van zijn leeftijd. Oudere katten hebben twee kleine maaltijden of één grote maaltijd per dag nodig. Kittens daarentegen hebben meerdere voedingen per dag nodig tot ze ongeveer 12 weken oud zijn. Katten die tussen de drie en zes maanden oud zijn, moeten drie keer per dag gevoerd worden. Katten kunnen blikvoer krijgen, maar voer dat langer dan 30 minuten buiten staat moet worden weggegooid. Blikvoer kan snel duur worden en je moet er altijd rekening mee houden dat je een deel moet weggooien als je het koopt. Katten hielden van blikvoer, hoewel het geen voordelen heeft voor hun gebit zoals droogvoer.

Als alternatief kun je altijd een voorraadje droogvoer achterlaten voor je huisdier. Als je je kat droogvoer geeft, moet je er altijd voor zorgen dat hij voldoende water binnenkrijgt. Droogvoer kost minder dan blikvoer en het kan ook helpen om de opbouw van tandsteen op de tanden van je kat te voorkomen. Als je droogvoer koopt, moet je altijd kijken naar de gezondheid en de voordelen en wegblijven van generiek voer. Ook al is generiek voer goedkoper, het biedt misschien niet de voedingsstoffen die je huisdier nodig heeft.

Als je een kitten hebt, moet je alleen kittenvoer geven dat speciaal voor hem is gemaakt. Je moet ook elke dag zijn waterbakje schoonmaken en bijvullen. Hoewel kittens en volwassen katten koemelk lekker vinden, moet je dit niet aan ze geven omdat het diarree kan veroorzaken. Snoepjes zijn af en toe prima, maar als je er te veel van geeft, kan je huisdier dik worden. Je kitten af en toe mensenvoer geven is goed, hoewel je het misschien door zijn kattenvoer moet mengen.

Katten blijven uit zichzelf redelijk schoon. Hoewel je ze niet vaak in bad hoeft te doen, moet je ze minstens een keer per dag borstelen. Borstelen vermindert het risico op haarballen en houdt de vacht van je kat mooi en schoon. Als je je kat binnenshuis houdt, moet je een kattenbak hebben op een plek waar je kat makkelijk bij kan. Je moet de kattenbak altijd dagelijks legen en één keer per week schoonmaken. Katten houden er niet van om vuile kattenbakken te gebruiken, ze hebben liever dat ze mooi en schoon zijn.

Hoewel katten wel wat werk vergen, zijn het geweldige huisdieren die je jarenlang gezelschap zullen bieden. Zolang je goed voor je kat zorgt en hem meeneemt naar de dierenarts voor controle, zou hij gezond moeten blijven. Ook al kunnen katten van tijd tot tijd ziek worden – als je weet hoe je voor hem moet zorgen, maakt dat een wereld van verschil.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *