Selecteer een pagina

Omgaan met kattenallergieën

16 sep 2023

Katten zijn zonder twijfel een van de meest geliefde huisdieren ter wereld. Meer dan 50% van alle huishoudens in de Verenigde Staten heeft een hond of kat. Hoewel katten geliefde dieren zijn, is kattenallergie een van de meest voorkomende vormen van allergie. Statistieken uit het verleden hebben aangetoond dat meer dan 10 miljoen mensen alleen al in de VS allergisch reageren op katten – vooral hun vacht.

De grootste oorzaak van kattenallergieën is huidschilfers. Huidschilfers zijn stofjes die door het lichaam van de kat worden geproduceerd. Huidschilfers zijn eigenlijk huidschilfers die van katten afkomen, meestal in de vorm van kleine schilfers. Hoewel huidschilfers je huid kunnen irriteren, kunnen ze ook in je immuunsysteem terechtkomen, met allerlei symptomen en bijna onmiddellijke allergische reacties tot gevolg.

De huidschilfers worden, eenmaal in het immuunsysteem, gezien als een bedreiging. Ook al is het niet geclassificeerd als een ziekte, het is meer een reflex van je lichaam en je immuunsysteem. Kattenallergieën komen vaak voor doordat katten allergenen hebben die verspreid worden door hun bloed, urine en speeksel. Hoewel er op dat moment misschien geen kat aanwezig is, zijn de uitwerpselen dat waarschijnlijk wel.

Kattenschilfers, urine en speeksel zijn overal in huis te vinden. Katten borstelen zichzelf voortdurend, waarbij ze hun speeksel in hun vacht wrijven. Als ze dit doen, verspreiden ze huidschilfers en allergenen. Hoewel je het kunt proberen, kun je er eigenlijk niets aan doen. Katten hebben een natuurlijk instinct om zichzelf te borstelen of in bad te doen, hoeveel baden je ze ook geeft, je kunt ze gewoon niet stoppen met borstelen.

Normaal gesproken zal iemand die allergisch reageert op katten, piepen, hoesten, niezen, jeuken, tranende ogen hebben of moeilijk ademhalen. Verschillende mensen reageren verschillend op kattenallergenen, wat betekent dat sommige symptomen helemaal niet optreden. Koorts en koude rillingen komen zelden voor, maar kunnen wel voorkomen. Als iemand met kattenallergie koorts en koude rillingen krijgt, moet je onmiddellijk contact opnemen met een arts. De kans is groot dat het geen allergische reactie op katten is, maar een ander soort ziekte die een arts moet identificeren.

Kattenallergieën worden normaal gesproken behandeld met antihistaminica en decongestiva. Mensen die last hebben van astma-aanvallen of andere vormen van allergieën, nemen meestal antihistaminica. Decongestiva aan de andere kant worden normaal gesproken gebruikt om hoesten en een gezwollen neus te verhelpen. Soms zullen artsen ook allergiespuiten aanraden. Allergieprikken kunnen de aanval helpen voorkomen, vooral als iemand echt allergisch is voor katten. Ze zijn een goede vorm van behandeling en preventie, en ze kunnen ook helpen om het risico te verminderen dat iemand last krijgt van allergieën.

Als je vermoedt dat je een kattenallergie hebt, moet je altijd een bezoek brengen aan je huisarts. Hij zal je situatie verder kunnen diagnosticeren en je de beste opties voor behandeling kunnen geven. Als je inderdaad last hebt van kattenallergieën, is de beste manier om de aanvallen te stoppen het wegdoen van je kat.

Van een kat afkomen kan heel moeilijk zijn. Als je allergisch bent geworden voor de vacht van je kat, is er misschien geen andere manier om aanvallen te voorkomen dan hem weg te doen. Hoewel artsen je medicijnen en injecties kunnen geven, helpt dat maar een klein beetje. Kattenallergenen zijn geen pretje, vooral niet als je ze krijgt jaren nadat je je kat hebt gekregen. Katten zijn geweldige dieren om te hebben – hoewel we allemaal zonder kattenallergieën zouden kunnen leven.