Selecteer een pagina

Katten en ringworm

16 sep 2023

Ringworm is een veel voorkomende huidziekte die zowel bij honden als katten voorkomt. Hoewel de naam anders doet vermoeden, wordt deze huidziekte niet veroorzaakt door een worm. Het wordt eigenlijk veroorzaakt door schimmels die bekend staan als dermatofyten en die zich voeden met dood weefsel dat zich in het huidoppervlak bevindt, waardoor ze zich verspreiden over de huid van het dier.

Bij katten is er een bepaald type schimmel bekend als M Canis dat wordt aangetroffen bij bijna 95% van alle ringwormgevallen. Normaal gesproken krijgen katten de ringwormziekte van besmette voorwerpen zoals beddengoed, tondeuses of een ander dier dat de ziekte al heeft. Als er dieren in of rond je huis zijn die ringworm hebben, kan je kat de ziekte heel gemakkelijk oplopen.

Als je kittens of katten jonger dan een jaar in huis hebt, moet je altijd voorzorgsmaatregelen nemen, want zij zijn gevoeliger voor ringworm. Kittens kunnen de ziekte gemakkelijk oplopen, vooral als je ze naar buiten laat gaan. Ze kunnen gemakkelijk in contact komen met een besmet voorwerp of een andere kat die de ziekte heeft. Kittens hebben veel tijd nodig om hun immuunsysteem op te bouwen, en in de tussentijd zijn ze meer geneigd om gewone ziektes zoals ringworm te krijgen.

De meest voorkomende symptomen van ringworm bij katten zijn ruwe of gebroken haren, of haaruitval rond de kop of de poten. Ringworm is gemakkelijk te herkennen aan een schilferige plek op het lichaam die jeukt en ontstoken lijkt. Er zullen ook afgebroken haren rond de schilferige plek zitten. Dit gebied is erg gevoelig en je moet het nooit proberen aan te raken, omdat het je kat pijn zal doen.

Als je een van de bovenstaande symptomen bij je huisdier opmerkt, moet je meteen een afspraak maken met je dierenarts. Als de dierenarts ringworm bij je kat vaststelt, kan hij zalf of tabletten voorschrijven. Wat hij echter beschrijft, zal bepalen hoe ernstig de ringworm is. Als hij je kat tabletten voorschrijft, moet je die bij de maaltijd geven. Zalf daarentegen wordt normaal gesproken plaatselijk in de vacht gesmeerd. Je moet altijd dagelijks gebruiken wat je dierenarts voorschrijft, om ervoor te zorgen dat je kat geneest. Het genezingsproces neemt tijd in beslag, normaal gesproken zo’n zes weken of meer.

Katten met ringworm moeten als besmettelijk worden bestempeld. Als je kinderen in huis hebt, moet je ze uit de buurt van je huisdier houden. Als je met je kat omgaat, moet je altijd handschoenen gebruiken. Ringwormen zijn besmettelijk en je moet altijd voorzichtig zijn. Hoewel het een milde ziekte is, kan ringworm tot ernstige problemen leiden vanwege de langzame hersteltijd en het feit dat het besmettelijk is.