Selecteer een pagina

Katten en kattendiabetes

16 sep 2023

Katten zijn een van de populairste huisdieren in Noord-Amerika. Het zijn liefdevolle huisdieren die je jarenlang gezelschap kunnen bieden. Net als andere huisdieren kunnen katten soms ziek worden. Er zijn verschillende soorten aandoeningen die katten kunnen krijgen, een daarvan is suikerziekte bij katten. Diabetes bij katten is een ernstige ziekte, maar kan behandeld worden door een dierenarts.

Diabetes komt vaker voor bij mensen dan bij katten of andere dieren. De oorzaak van diabetes is eigenlijk heel eenvoudig. Suiker, of glucose, zit in het bloed. De bloedsuikerspiegel in het lichaam of het dier wordt onder controle gehouden door het hormoon insuline, dat de alvleesklier produceert. Als de alvleesklier niet genoeg insuline produceert, is diabetes de schuldige.

De symptomen van diabetes bij katten variƫren. De meest voorkomende symptomen zijn meer urine en meer dorst. Andere symptomen van diabetes bij katten zijn een verminderde eetlust, gewichtsverlies en een slechte vacht. Een toename van dorst is gemakkelijk te ontdekken, omdat je gemakkelijk kunt zien dat het waterbakje de hele dag leeg is.

Als je je kat niet meteen laat behandelen voor kattendiabetes, zal de kat uiteindelijk inactief worden, regelmatig overgeven en uiteindelijk in coma raken. Aan de andere kant, als je de diabetes op tijd laat behandelen, zal de kat meer dan waarschijnlijk een normaal en gezond leven leiden. Houd in gedachten dat behandeling niet van de ene op de andere dag gebeurt – het kost tijd en toewijding.

Katten met kattendiabetes moeten elke dag op hetzelfde tijdstip eten krijgen. Ze mogen ook niet naar buiten. Als je kat diabetes heeft, moet je hem een of twee keer per dag insuline geven. Zodra je dierenarts je kat heeft gecontroleerd, zal hij je vertellen hoeveel injecties en hoeveel insuline je je kat moet geven.

Voordat je je kat zijn insulinespuit geeft, moet je er altijd voor zorgen dat hij eerst wat gegeten heeft. Als hij niet heeft gegeten en je geeft hem toch een injectie, kan hij een hypoglykemische shock krijgen. Dit kan ook gebeuren door te veel insuline. Een hypo kan heel gevaarlijk zijn en moet koste wat kost worden vermeden. Als je kat een hypoglykemische shock krijgt en je bent niet in de buurt, kan hij uiteindelijk sterven.

Als je je kat insulinespuiten moet geven vanwege diabetes bij katten, moet je hem altijd goed in de gaten houden nadat je de spuit hebt toegediend. Nadat je kat een tijdje insuline heeft geslikt, kan je dierenarts de hoeveelheid insuline verminderen. Ook al moet hij de rest van zijn leven insuline blijven gebruiken, hij zal een verder gezond leven leiden.