Selecteer een pagina

Katten binden zich aan hun baasjes

16 sep 2023

Er zijn veel experts die zeggen dat katten strikt onafhankelijke dieren zijn. Diezelfde experts beweren dat katten ervoor hebben gekozen om met mensen om te gaan vanwege hun overlevingsstrategie. Hoewel velen deze bewering betwisten, zijn er ook velen die het ermee eens zijn – hoewel degenen die het ermee eens zijn, meestal degenen zijn in het percentiel dat het niet eens is met katten.

Iedereen die wel eens een kat heeft gehad, zal je vertellen dat katten een geweldige band hebben met mensen, hoewel ze erg kieskeurig zijn. Normaal gesproken kiest een kat iemand in huis waarmee hij een band heeft. Je weet wanneer een kat een band met je wil, als hij op je schoot springt om aandacht te vragen of ’s nachts tegen je aan kruipt als je slaapt. Spinnen is een sterk teken van genegenheid, vooral bij katten die op zoek zijn naar een band.

Hoewel veel experts het hebben proberen uit te zoeken, weet niemand echt waarom katten een bepaalde persoon uitkiezen met wie ze een band willen opbouwen. Het kunnen de manieren van de persoon zijn, zijn stem of gewoon hoe die persoon de kat behandelt. Misschien is de persoon heel zachtaardig, of juist wat krachtiger – en haalt hij het beste in de kat naar boven.

Onderzoekers hebben geprobeerd dit onderwerp op verschillende manieren te benaderen, waaronder psychisch. Sommigen zeggen dat katten een band met iemand hebben door een “psychisch aura” dat compatibel is met zowel de persoon als de kat. Als een kat het gevoel heeft dat iemand hem een slechte vibe geeft, zal hij die persoon gewoon negeren. Hoewel dit tot op zekere hoogte waar kan zijn voor sommigen, zal de meerderheid van de kattenbezitters je vertellen dat dit niet verder van de waarheid is.

Hoewel er veel theorieën en speculaties zijn, weet niemand echt waarom katten een band hebben met mensen. Er is ook weinig tot geen bewijs beschikbaar, behalve katten en hun natuurlijke instinct om te overleven. Degenen die katten bezitten, weten dat katten hunkeren naar aandacht, gewoon om zich nodig te voelen. Ze vinden het heerlijk om vertroeteld te worden door hun baasjes en zullen je overladen met aandacht en genegenheid als je ze maar de kans geeft.

Voor diegenen die voor het eerst katten bezitten, kan de band heel anders zijn. Katten verschillen van andere dieren, waaronder honden, in de zin dat ze zich anders aan elkaar hechten. Verschillende kattenrassen hechten zich anders aan hun baasjes, hoewel de meeste de voorkeur geven aan genegenheid en aandacht. Hoe meer tijd je doorbrengt met je kat, hoe meer hij zich aan je zal hechten. In de loop der jaren zul je merken dat de band die je met je huisdier creëert heel sterk is geworden – en gewoon niet kan worden verbroken.