Selecteer een pagina

Je kat helpen gezond te blijven

16 sep 2023

Om je kat het grootste deel van de tijd gezond te houden, hoef je hem alleen maar goed onderdak, eten en veel water te geven. Net als andere levende wezens kunnen katten echter van tijd tot tijd ziek worden, wat je ook doet.

Als katteneigenaar wil je er zeker van zijn dat je je kat alleen het beste te eten geeft. Premium kattenvoer is ideaal voor katten, omdat het voer ontworpen is om je huisdier gelukkig en gezond te houden. Je moet ook op zijn gedrag letten, zodat je weet wanneer hij ziek is en wanneer je hem naar de dierenarts moet brengen. De meeste veelvoorkomende kwaaltjes en ziektes zijn klein, hoewel er gevallen zijn waarbij een dierenarts de beslissende factor kan zijn tussen leven en dood voor je kat.

Het gedrag van je kat is een van de belangrijkste factoren om te bepalen of hij wel of niet ziek is. Zich sloom gedragen, de hele tijd liggen, gebrek aan energie en niet eten zijn allemaal tekenen dat je onmiddellijk met hem naar de dierenarts moet gaan. Zijn vacht is ook een goed punt om in de gaten te houden. Als je merkt dat zijn vacht dof en vlekkerig is of dat hij abnormaal verhaart, moet je zo snel mogelijk contact opnemen met je dierenarts.

Diarree en braken komen soms voor, zelfs bij een basisziekte. Aan de andere kant, als je kat een van de twee langer dan een dag lijkt te doen, moet je contact opnemen met je dierenarts. Hoesten komt ook vaak voor, simpelweg omdat katten door te hoesten haarballen kwijtraken. Als je kat om een andere reden hoest, moet je hem zo snel mogelijk laten nakijken.

Om ervoor te zorgen dat je kat niet wordt blootgesteld aan verschillende ziektes, moet je er altijd voor zorgen dat hij up-to-date blijft met zijn vaccinaties. Er zijn verschillende ziekten die gevaccineerd moeten worden, zoals hondsdolheid en kattenziekte. Kattenziekte is een van de meest verwoestende ziektes die een kat kan krijgen, maar ook een van de makkelijkst te voorkomen ziektes. De ziekte slaat heel snel toe bij katten en laat je als kat weinig tijd om behandeling te zoeken.

Feline leukemie is een andere ziekte die zeer dodelijk is, maar kan in een vroeg stadium worden voorkomen met de juiste vaccinaties. Hoewel de ziekte niet door mensen kan worden opgelopen, kan ze zich snel onder katten verspreiden. Er zijn tegenwoordig vaccinaties die de ziekte kunnen behandelen, maar je moet nog steeds voorzichtig zijn en geen andere katten blootstellen aan katten waarvan je weet dat ze kattenleukemie hebben.

Een ander probleem, dat veel voorkomt bij katten die buiten verblijven, zijn wormen. Katten die wormen hebben, hebben meestal een glansloze vacht en weinig tot geen eetlust. Er zijn verschillende soorten wormen, waaronder ringworm en haakworm. Wormen kunnen afkomstig zijn van vlooien, luizen of zelfs de organen van dode knaagdieren die katten eten. Normaal gesproken verteert de kat de eitjes, die later volwassen worden en zich vasthechten aan de wanden van de darmen. Als je je kat tijdens het eten vaak knoflook geeft, kan dat helpen om hem tegen wormen te beschermen.

Als je goed voor je kat zorgt, is de kans groot dat je hem jarenlang gezond houdt. Je moet er altijd voor zorgen dat hij kwaliteitsvoer krijgt en dat hij zijn geplande controles bij de dierenarts niet mist. Als hij de juiste vaccinaties krijgt op het moment dat dat nodig is, is hij veilig tegen allerlei ongedierte en ziekten. Als je nu de juiste stappen onderneemt met je kat, voorkom je dat er in de toekomst iets gebeurt.