Selecteer een pagina

Hartwormbehandeling voor katten

16 sep 2023

Zoals de meeste huisdiereigenaren al weten, is een hartwormbehandeling voor katten en honden niet hetzelfde. Geef je kat nooit en te nimmer een behandeling tegen hartworm die bedoeld is voor een hond – of andersom. Ook al heb je zowel een hond als een kat, je moet ze altijd medicijnen geven die bedoeld zijn voor hun soort.

Hoe je het ook bekijkt, een behandeling tegen hartworm is niet eenvoudig. Je doel is om van de hartwormen af te komen, hoewel er verschillende factoren zijn waarmee je rekening moet houden. Het eerste wat je moet doen is met je kat naar de dierenarts gaan, want die kan tests uitvoeren om te bepalen hoeveel hartwormen je huisdier heeft. Hij kan ook uitzoeken hoe de wormen je kat beïnvloeden en of je kat kan omgaan met de bijwerkingen die het behandelingsmedicijn met zich meebrengt.

Hartwormen zijn een zeer ernstige aandoening, omdat de wormen zich tegoed doen aan de vitale delen rond het hart van je kat. De behandeling kan ook ernstig zijn, vooral als er iets misgaat. Dierenartsen zijn echter getraind in het behandelen van hartwormen, zowel bij katten als bij honden. Ook al kun je misschien een behandelingsmedicijn kopen in je plaatselijke warenhuis, je moet altijd met je dierenarts overleggen voordat je iets aan je huisdier geeft.

Je kat behandelen tegen hartwormen kan inderdaad helemaal geen behandeling zijn, omdat katten extreem moeilijk te behandelen zijn. De afstervende wormen hebben ook bijwerkingen, waardoor vaak meer dan 1/3 van de behandelde katten ernstige problemen krijgt. Afstervende wormen kunnen vast komen te zitten in de slagaders van het hart, die al ontstoken zijn doordat de wormen daar zitten. Wanneer een vastzittende worm begint te ontbinden, kan dit tot zeer ernstige problemen leiden. Huisdieren die een ernstige besmetting met hartwormen hebben, kunnen enige tijd in het ziekenhuis moeten doorbrengen om er zeker van te zijn dat ze goed behandeld worden.

Sommige katten kunnen een bepaald type medicijn tegen hartworm niet verdragen. Afhankelijk van de bijwerkingen en het effect van het medicijn op de kat, kunnen sommige rassen sommige van de betere medicijnen niet verdragen. Om de beste behandeling voor je kat te bepalen, zal je dierenarts verschillende tests moeten doen. Zodra de tests zijn afgerond, kan je dierenarts je vertellen wat de beste opties voor behandeling zijn.

Voor alle ziekten geldt dat voorkomen veel beter en veiliger is dan behandelen. Overleg met je dierenarts welke medicijnen voor hartwormpreventie je het beste kunt gebruiken. Je dierenarts kan je vertellen wat je nodig hebt en hoe je het moet gebruiken. Op deze manier kun je voorkomen dat je huisdier hartwormen krijgt – en de ernstige bijwerkingen en levensbedreigende problemen die daarmee gepaard gaan.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *