Selecteer een pagina

Een kat verzorgen

16 sep 2023

Geen enkele kat wil vies zijn en het is aan jou om ervoor te zorgen dat je kat schoon blijft. Verzorging is erg belangrijk, omdat het je kat helpt schoon en gezond te blijven. Verzorging begint met borstelen, omdat borstelen helpt voorkomen dat het haar van de kat haarballen wordt. Borstelen verwijdert losse haren en helpt het risico op haarballen te voorkomen. Veel katten hebben moeite met het losmaken van haarballen. Als de kat een haarbal niet naar buiten krijgt, kan dit leiden tot een verstopping van de darmen. Verstoppingen zijn zeer ernstig en kunnen snel levensbedreigend worden voor je huisdier.

Katten met lang haar moeten dagelijks geborsteld en gekamd worden, terwijl katten met kort haar wekelijks geborsteld moeten worden. Als je je kat borstelt, moet je altijd letten op bobbels in de vacht en huidirritaties. Je moet beginnen met borstelen langs de rug van de kat, van zijn kop naar zijn staart. Doe dit een paar keer aan de ene kant en ga dan naar de andere kant. Borstel elk gebied een paar keer in de richting waarin het haar van je kat groeit.

Wanneer je je kat borstelt, moet je altijd voorkomen dat je zijn gezicht en poten borstelt. Als een kat het niet prettig vindt om geborsteld te worden, kun je hem nog steeds borstelen met een ander hulpmiddel. De verzorgingshandschoen is een uitstekend alternatief voor de borstel, omdat de meeste katten daar helemaal niet van houden. Jong beginnen is het belangrijkste bij het borstelen, omdat je kat dan gewend raakt aan borstelen en verzorgen. Sommige katten die als kitten zijn begonnen met borstelen, vinden het heerlijk en kijken vaak uit naar de borstelbeurt.

Als je je kat borstelt, controleer dan zijn oren, ogen, tanden en klauwen. Zijn ogen moeten helder en duidelijk zijn en er mag niets in de hoeken zitten. Zijn oren moeten schoon zijn, roze van kleur en geen teken van oormijt. Oormijt ontstaat door vuil dat zich ophoopt in de oren van een kat, en kan ertoe leiden dat de oren verschrompelen en je kat zijn gehoor verliest. Oormijt is erg vervelend voor de kat, en moeilijk voor jou als eigenaar om er vanaf te komen. De beste manier om er vanaf te komen – is door ervoor te zorgen dat de oren van je kat schoon en gezond blijven.

Elke keer dat je je kat borstelt, moet je proberen wat verder te gaan met je onderzoek. Als je kat stil blijft zitten, moet je hem altijd prijzen en een traktatie geven. Als je kat niet meewerkt en begint tegen te stribbelen, moet je niet met hem vechten, maar hem laten gaan en het de volgende dag proberen. Als je kat eenmaal gewend is aan de verzorging, zal hij er elke dag naar uitkijken.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *