Selecteer een pagina

De kattensoorten

16 sep 2023

We weten allemaal dat katten liefdevolle en werkelijk prachtige wezens zijn. Tegenwoordig is het niet ongewoon om in bijna elk huis een kat te zien, slapend voor het raam of knuffelend op schoot bij hun baasjes. Hoewel katten al populaire huisdieren zijn zolang de meesten zich kunnen herinneren, werden ze pas ongeveer 5.000 jaar geleden gedomesticeerd. De domesticatie vond plaats in de vallei van de Nijl, zoals onderzoek ons vandaag vertelt.

In het begin waren mensen katten erg dankbaar en moedigden ze aan om bij hen te blijven door ze verschillende restjes voedsel te geven. Zodra ze gevoed waren en de mens als geen bedreiging zagen, trokken de katten permanent bij hun baasjes in. Na verloop van tijd stond zelfs de wildste kat toe dat mensen hem benaderden, vaak zelfs vasthielden en aanraakten.

In die tijd waren katten zeer trouwe en vertederende huisdieren. Ze bleken geweldige jagers te zijn, omdat ze in korte periodes sliepen en veel gemakkelijker wakker te krijgen waren dan honden. Katten hebben ook een beter nachtzicht dan honden en een veel beter gehoor. Als er iemand door het huis bewoog of als ze verdachte geluiden hoorden, werden ze wakker terwijl honden er dwars doorheen sliepen. Mensen vonden het heerlijk om katten in huis te hebben en ze leken ook goed overweg te kunnen met honden.

Tegenwoordig worden katten zowel voor gezelschap als voor de show gebruikt. Ze worden helemaal niet meer veel gebruikt voor de jacht op muizen en knaagdieren. Er zijn veel rassen beschikbaar, van de traditionele straatkat tot de bekende Siamees. Alle rassen zijn uniek op hun eigen manier en zullen je jarenlang gezelschap bieden als je goed voor ze zorgt.

Voordat je een kitten of oudere kat koopt, moet je eerst de herkomst onderzoeken. Als je het kitten bij een fokker koopt, wil je er zeker van zijn dat de fokker een goede reputatie heeft. Je wilt er ook zeker van zijn dat de cattery schoon is en in goede staat verkeert. De kittens die er nog zijn, mogen niet overbevolkt zijn en hun omgeving moet schoon zijn. De kattenbakken moeten goed bijgehouden worden en zowel het voer- als het waterbakje moeten schoon en vol zijn. De kittens zouden niet in een kooi moeten zitten, maar vrij rond moeten kunnen rennen. Alle katten die er zijn, moeten er gezond uitzien, met een glanzende vacht en zonder zichtbare ribben.

Als je je kitten krijgt, moet het gewend zijn om aangeraakt en gehanteerd te worden. Het kitten moet lief zijn, niet bang in het minst. Kittens die al jong zijn aangeraakt, hebben meestal een beter temperament. De betere fokkers laten hun kittens pas het nest verlaten als ze ongeveer 12 weken oud zijn, sommigen wachten tot de kittens 16 weken oud zijn. Door dit te doen, zorgen fokkers ervoor dat het kitten in goede gezondheid verkeert en dat zijn immuunsysteem goed ontwikkeld is.

Je kunt er niet omheen dat katten geweldig zijn om te bezitten. Je kunt een kitten krijgen van een gerenommeerde fokker, via een plaatselijke krant of een adoptiebureau. Katten kunnen ook uit een plaatselijk asiel worden gehaald, hoewel mensen normaal gesproken niet graag voor deze optie kiezen. Welke weg je ook kiest, je moet er altijd voor zorgen dat je kat gezond is. Als je een gezonde kat krijgt, zul je later niet veel problemen hebben. Gezonde katten zijn verzorgd – en hebben normaal gesproken alles up-to-date – inclusief hun vaccinaties.