Selecteer een pagina

Zorgen voor Perzische katten

18 dec 2022

Tegenwoordig behoren Perzische katten tot de populairste kattenrassen. Ze staan bekend om hun zachtaardige en lieve persoonlijkheden en hun lange haar en hebben zeer aantrekkelijke kenmerken. Het zijn geweldige kameraden voor vrijwel iedereen en ze zijn niet erg veeleisend. In tegenstelling tot andere rassen, zoals de Siamees, hebben Perzische rassen heel weinig aandacht nodig.

Hoewel wit de kleur is die normaal gesproken met Perzische katten wordt geassocieerd, komen ze eigenlijk ook in allerlei andere kleuren voor. Tijdens wedstrijden worden ze verdeeld in zeven kleurklassen – effen, zilver en goud, tabby, shaded en smoke, particolor, bicolor en Himalaya. Welke kleur Perzische kat het ook is, ze vallen tijdens wedstrijden het beste op door hun lange en vloeiende vacht.

Perzische katten moeten altijd binnen worden gehouden om hun vacht te beschermen. Als ze naar buiten gaan, kunnen ze hun vacht gemakkelijk beschadigen. Ze moeten ook dagelijks geborsteld worden met een metalen kam, anders kan hun vacht gaan klitten, wat kan leiden tot haarballen. Je moet je Perzische kat ook regelmatig in bad doen om zijn vacht te beschermen. Baden werkt het beste als de kat nog jong is, omdat hij er dan aan kan wennen. Baden moet je nooit over het hoofd zien, want zo blijft de vacht van je kat schoon en gezond. Hoewel sommige rassen hun vacht zelf kunnen onderhouden, kunnen Perzen dat niet. Hun vacht is lang en dicht en je moet ze dagelijks borstelen om ervoor te zorgen dat hun vacht gezond blijft.

Karakter Perzische katten

Het Perzische ras is zachtaardig en lief en kan met iedereen goed opschieten, ook met kinderen. Ze hebben een aangename stem die altijd goed is om te horen. Met hun stem en ogen kunnen ze heel goed communiceren met hun baasjes. Ze zijn erg speels, maar vragen niet veel aandacht. Ze houden echter wel van aandacht en worden graag bewonderd. In tegenstelling tot andere katten klimmen en springen ze niet veel. Ze zijn ook niet destructief; ze houden er gewoon van om bewonderd te worden en rond te liggen. Meestal vinden Perzische katten het heerlijk om in de zon te liggen en anderen te laten zien hoe mooi ze werkelijk zijn.

Hoewel de meeste rassen zowel binnen als buiten kunnen worden gehouden, moeten Perzische katten altijd binnen worden gehouden en mogen ze nooit naar buiten. Door ze binnen te houden, bescherm je hun vacht en houd je ziektes en parasieten buiten de deur. Je hoeft je ook geen zorgen te maken over auto’s of honden als je je huisdier binnen houdt.
Om ervoor te zorgen dat je Perzische huisdier gezond blijft, moet je altijd jaarlijks met hem naar de dierenarts. Als ze goed verzorgd worden, zoals verzorging, inentingen en controles, kunnen Perzische katten wel 20 jaar oud worden. Eén ding waar je rekening mee moet houden bij Perzen zijn hun ogen. Hun ogen zijn erg groot en kunnen soms te veel zijn voor de kat om schoon te maken. Dit is een veel voorkomend gezond probleem bij het ras, en moet regelmatig gecontroleerd worden om te voorkomen dat het uit de hand loopt.

Als je Perzen met andere rassen vergelijkt, zul je merken dat Perzen tot de makkelijkst te houden rassen behoren. Je hoeft je geen zorgen te maken over dingen als springen of klimmen, want daar houden Perzen ook niet van. Het enige wat je hoeft te doen is je kat te voeren en hem dagelijks te verzorgen. Ook al kan het verzorgen op de lange termijn behoorlijk wat werk zijn – het is het zeker waard als je een gezonde en mooie Perzische kat hebt.